Wandelingen en bezoeken

 

Inschrijven is niet meer mogelijk

Op zaterdagnamiddag bieden wij u een aantal activiteiten aan, waaruit u uw keuze kunt maken via het inschrijvingsformulier.

Het aantal deelnemers voor de meeste activiteiten is beperkt en de plaatsen zullen worden toegewezen volgens de volgorde van inschrijving. Wij proberen daarbij zo veel mogelijk uw aangegeven voorkeur te respecteren.

Elke activiteit duurt 2 tot maximaal 3 uur en de afstand die te voet wordt afgelegd, is in elk geval kleiner dan 5 kilometer.

 

 A. Nicolaes Cleynaerts en het Drietalencollege

Vijfhonderd jaar geleden werd in Leuven op aandringen van Erasmus het Collegium Trilingue of het Drietalencollege opgericht. Daar werd een eind gemaakt aan de oude middeleeuwse manier van lesgeven. Voor het eerst werd de Bijbel aan kritisch bronnenonderzoek onderworpenen en daar was kennis van Latijn, Grieks en Hebreeuws voor nodig.

Als het van Nicolaes Cleynaerts, een van de eerste leerlingen aan dat college, had afgehangen, dan zou daar nog een vierde taal bij zijn gekomen: Arabisch. 

Volg hem samen met ons op zijn boeiende levensreis, die u van Diest en Leuven naar Spanje, Portugal en Marokko zal brengen.

 

 

 B. Filosofenwandeling

In december 1516 werden de allereerste exemplaren van “Utopia” van Thomas More gedrukt in het Leuvens atelier van Dirk Martens, in de Naamsestraat. Dat dit belangrijke werk juist in Leuven werd gedrukt, zou eigenlijk geen verwondering mogen wekken. Leuven was in de 15e en 16e eeuw een internationale aantrekkingspool voor wetenschappers en kunstenaars. 

De universiteit is altijd een broeihaard geweest van ideeën, een ontmoetingsplaats voor zoekende geesten zoals Erasmus, Mercator, Vesalius, Vivès, Justus Lipsius. Ook in latere eeuwen brachten onderzoekers en filosofen nieuwe inzichten naar Leuven: het rationalisme, de verlichting, het neothomisme, dat leidde tot de oprichting van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven.

Deze rondleiding brengt u naar de belangrijkste plekken van filosofisch belang in de Leuvense binnenstad. 

 

 

C. Wetenschapswandeling

Leuven is een innovatieve stad. Er zijn de KU Leuven en de hogescholen, maar ook Imec, Bio-incubator en verschillende spin-off-bedrijven. Flanders District of Creativity, de Vlaamse organisatie die ondernemingen inspireert tot innovatie en creativiteit, is hier gevestigd.

Eeuwen geleden was dat niet anders. De Leuvense instrumentenmakers waren in de tijd van Vesalius en Mercator beroemd om de kwaliteit en de precisie van hun meettoestellen. En het principe van de oerknal, de bigbangtheorie, werd in Leuven bedacht door prof. Georges Lemaître.

Jan-Pieter Minckelers, Pierre-Joseph Van Beneden, Jean-Baptiste Carnoy, Jan Stas, Louis Melsens, Jean-Baptiste Van Mons: we kennen hen vandaag vooral als naamgevers van Leuvense straten, maar het zijn stuk voor stuk grote wetenschappers die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan hun onderzoeksdomein.

Over hen en over de evolutie van het wetenschappelijk onderzoek in onze stad hebben we het tijdens deze wandeling, die ook interessant zal zijn voor wie ooit een hekel had aan wis- of natuurkunde.

 

 

 

D. De Leuvense colleges

Elk jaar bezoeken bijna 50.000 studenten de oudste universiteit van de Nederlanden. Hoe leven en hoe leefden zij? Welke verhalen gaan schuil achter de gevels van colleges en bibliotheken, fakbars en peda’s? 

Tijdens deze wandeling langs oude en minder oude universiteitsgebouwen vertellen we u alles over het dagelijkse leven in de colleges zowel vroeger als nu. Door wie werden ze gesticht, voor wie waren ze bedoeld, hoeveel vrijheid kregen de studenten er, wanneer werden er voor het eerst meisjes toegelaten? En is een college nu een plek waar studenten eten en slapen, of is het een plaats waar ze les volgen?  

Deze wandeling biedt u een unieke kijk op wat zich afspeelde achter de gevels van de universiteit.

 

 

E. Het Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof van Leuven dateert uit de 13e eeuw. Tijdens de hoogdagen in de 17e eeuw woonden er zo'n 360 begijnen. Vandaag vind je er rond de kerk een aaneenschakeling van straatjes, pleintjes, tuinen en parken, met tientallen huizen en conventen in traditionele zandsteen.

Tegenwoordig wonen studenten, buitenlandse gastprofessoren en medewerkers van de oudste katholieke universiteit van Europa in wat nog het meest op een apart oud stadje in de Leuvense binnenstad lijkt. Als u wilt weten hoe de begijnen er leefden en wat er met het complex gebeurd is nadat de meeste begijnen er verdwenen waren, dan moet u deze wandeling volgen.

 

 

F. In de voetsporen van Thomas Berg. Een Jo Claes-wandeling

Brugge mag dan Pieter Aspe en commissaris Van In hebben, met Jo Claes en hoofdinspecteur Thomas Berg heeft Leuven een meer dan waardige tegenhanger. Voor lezers van literaire thrillers is Jo Claes al lang geen onbekende meer. In zijn reeks misdaadromans met Thomas Berg als hoofdpersonage zijn intussen tien delen verschenen.

Die boeken zijn niet alleen bijzonder spannend en vlot geschreven, voor Leuvenaars hebben ze een extra dimensie. De stad is immers meer dan een achtergrond of een decor voor het verhaal: haar straten en pleinen, handelszaken en bezienswaardigheden spelen een belangrijke rol.

Ook de gidsen van Leuven+ zijn fan van Thomas Berg. Daarom hebben zij een literaire wandeling uitgewerkt gebaseerd op het werk van Leuvens bekendste schrijver. Misschien niet zo spannend, maar minstens even boeiend.

 

 

G. Bezoek aan de schatkamer in de St.-Pieterskerk en concert Frascati 

Bij het bezoek aan de schatkamer in de St.-Pieterskerk zien we o.a. het Laatste Avondmaal van de Nederlandse schilder Dirk Bouts (ca. 1410-1475). Dirk Bouts kwam naar Leuven en trouwde er in 1448. Zijn meesterwerk Het Laatste Avondmaal is dan ook op en top Leuvens te noemen.

Als een regisseur verplaatst hij Jezus en zijn apostelen naar het 15e-eeuwse Leuven. Door de kieren van de vensterluikjes zie je de Grote Markt tijdens de bouw van het stadhuis. Zijn personages lijken wel onbewogen acteurs: ze zijn lijfelijk aanwezig, maar ogenschijnlijk onberoerd.

Na het bezoek volgt een concert van het muziekgezelschap Frascati onder leiding van ons medelid Kris Stroobants in het nabijgelegen Radiohuis. Er wordt slechts een paar honderd meter gewandeld.

 

 

H. Bezoek aan het Omroepmuseum en concert Frascati 

Een trip langs alle hoogtepunten uit de radiogeschiedenis van de beginjaren tot nu. De eerste radio-uitzending heeft plaats kort voor het begin van WO I (op 28 maart 1914) en wordt uitgezonden vanop het domein van het Koninklijk Paleis van Laken. Er zijn op dat moment slechts 26 toestellen die de uitzending, het eerste van een reeks Paleisconcerten, kunnen ontvangen.

In de tentoonstelling kunt u o.a. luisteren naar een reconstructie van die eerste uitzending, maar ook kennismaken met het Flageygebouw en de radio van morgen. Ervaren specialisten geven demonstraties en nadere uitleg.

We zullen er de magie beleven en de emoties van toen en nu ervaren, ons laten verbazen door de wonderlijke techniek uit de beginjaren van de radio en door de nieuwe mogelijkheden in de digitale wereld.

Na het bezoek volgt een concert van het muziekgezelschap Frascati.

Het Omroepmuseum bevindt zich in het Radiohuis. Er wordt slechts een paar honderd meter gewandeld.

 

 

I. Een virtuele wandeling door Leuven vroeger en nu - zittend Leuven verkennen

Aan de hand van een rijk geïllustreerde presentatie wandelen we virtueel langs een deel van het oude stadscentrum en de sterk veranderde oostelijke rand van de stad, met afbeeldingen uit de 17e tot de 21e eeuw. We wandelen eerst langs de centrale pleinen van de binnenstad om langs de vaartkom de Leuvense ring te bereiken en te volgen langs het station tot de Philipssite.

Vaak zal het gaan om afbeeldingen van voor 1914, gevolgd door de brand bij het begin van WO I in 1914, om af te ronden met afbeeldingen uit de jaren na WO II en de recentste evolutie en stadsvernieuwing. Uiteraard wordt er tijdens een virtuele wandeling naar een scherm gekeken, niet echt gestapt, behalve naar de presentatie zelf uiteraard, in zaal Patria, Koning Leopold I-straat 18.

 

 

 

 

 

J. Langs de Dijle en nieuwe architectuurontwikkelingen in Leuven

Een wandeling uitgestippeld langs stadsvernieuwingsprojecten die in directe relatie staan met de vernieuwde Dijle. Wandelend langs de rivier maakt u kennis met een selectie van historische en hedendaagse gebouwen en werpt u een blik op nog komende realisaties. De wandeling heeft o.a. Keizerberg, Vaartkom, Klaverveld, Penitentienenstraat, Leerlooierij, Dijleterrassen en Barbarahof op haar parcours.

 

 

 

K. Een duurzame wandeling

Bij stadsontwikkeling speelt het concept duurzaamheid een belangrijke rol.  Deze wandeling biedt een mooie mix van cultureel erfgoed over boeiende bezienswaardigheden tot diverse duurzaamheidsthema’s, zoals duurzame voeding, afvalbeheer, energie-efficiëntie, natuur en biodiversiteit, en nog veel meer. De wandelafstand bedraagt minder dan 5 kilometer.

De duurzame wandeltocht ‘Cera Goodwalk’ is een initiatief van de coöperatie Cera in samenwerking met GoodPlanet Belgium. Duurzame ontwikkeling zit sterk in het coöperatieve DNA van Cera. Met projecten als ‘Cera GoodWalk’ wil ze de aspecten van verduurzaming op een positieve en uitnodigende manier onder de aandacht brengen en iedereen laten kennismaken met duurzaamheid in de stad.

 

 

 

___________________________________________________________________________