De universiteit in gesprek met stad en maatschappij

Inschrijven is niet meer mogelijk 

 

De aanwezigheid van de universiteit in Leuven heeft ook een grote impact op het weefsel en de activiteiten van de stad. Niet alleen komt een groot aantal studenten er een academische opleiding afwerken, de universiteit is ook prominent aanwezig in het culturele erfgoed, de maatschappelijke zorg en in kleine en grote ondernemingen die in en rond de stad hun plek vonden.

 

Programma

09.00 – 09.15:     Ontvangst in de tent op parking Celestijnenlaan 300C, Heverlee – Leuven

Deelnemers worden geacht zich op eigen kracht te begeven naar Kasteel Arenberg.  Informatie over de parking vindt u terug onder de tab “Praktische informatie” van deze webstek.

 

09.15:      Vertrek  Bezoeken: De universiteit in gesprek met stad en maatschappij

 

09.30 - 11.30:       Drie opties
 
1. Rondleiding Kasteel van Arenberg
      

De heren van Heverlee bouwden het eerste kasteel in de 14e eeuw. Vanaf het begin van de 16e eeuw werd het huidige kasteel gebouwd in renaissance­stijl. In de 19e eeuw werd het ingrijpend gerenoveerd in neogotische stijl.

De Hertog van Arenberg schonk het domein aan de universiteit in 1916. Het kasteel wordt nu gebruikt door de faculteit Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven en is het hart van een groene campus voor de groep Wetenschap & Technologie.

 

2. Campus Gasthuisberg, een masterplan voor de ontwikkeling van een Health Sciences Campus

Al meer dan 75 jaar biedt UZ Leuven medische zorg aan ambulante en opgenomen patiënten. Gasthuisberg is de grootste van de vier campussen van het Leuvens Universitair Ziekenhuis.

Met 2000 bedden is UZ Leuven een van de grootste ziekenhuizen van België. Meer dan 9000 medewerkers zetten zich dagelijks in om een gediversifieerde en specialistische patiëntenzorg aan te bieden.

Universitaire geneeskunde en zorgverlening vragen een gespecialiseerde en hoogtechnologische accommodatie. Daarom bouwt UZ Leuven samen met de KU Leuven aan een Health Sciences Campus Gasthuisberg.

Voor de verdere uitbouw van deze Health Sciences Campus werd een geïntegreerde visie rond zorg, onderwijs en onderzoek ontwikkeld. Dr. Wim Tambeur, operationeel directeur en verantwoordelijk voor Ruimteplanning, vertelt er meer over.

Een autocar pikt de deelnemers op aan het kasteel en brengt ze ook terug.

 

3. Bezoek Imec & Presentatie MindGate

Imec is wereldleider wat betreft het aanleveren van hoogtechnologische toepassingen van nano-elektronica en digitale technologie. Meer dan 3500 onderzoekers zijn er aan de slag. Er wordt gewerkt aan de meest uiteenlopende projecten als de detectie van kankercellen, programma’s voor zelfsturende voertuigen, buigbare videoschermen, hernieuwbare energiebronnen, productierobots, vestzakgrote medische laboratoria en nog veel meer.

Van het Kasteel Arenberg vertrekken we te voet (500 meter) naar de indrukwekkende gebouwen en infrastructuur van Imec. Het iconische kantoorgebouw huist naast twee van de meest geavanceerde “cleanrooms”, installaties die nieuwe doorbraken in onderzoek en toepassingen mogelijk maken. De h. Gilbert Declerck, voorzitter resp. lid van de Raad van Bestuur van Leuven MindGate en Imec International, leidt ons rond.

Tijdens de rondleiding bij Imec krijgt u ook een voorstelling van MindGate.

  

MindGate

Leuven is niet van het kaliber van Silicon Valley maar de Leuvense regio is een zeer sterke speler in gezondheidszorg, hightech en creativiteit. Leuven MindGate wil daarom de regio nog meer internationaal op de kaart zetten en zo meer bedrijven, investeerders en talent naar hier halen.

Leuven MindGate werd in juni 2016 opgericht door 29 toonaangevende kennisinstellingen, bedrijven en overheidsinstellingen. Hoe MindGate dit “ecosysteem” door nauwere samenwerking nog meer wil laten bloeien, kunt u op deze presentatie leren. Ze wordt verzorgd door de h. Johan Merlevede, directeur van Leuven MindGate. 

 

11.30-12.00:       Terugkeer naar Kasteel Arenberg

 

12.00-13.45:     Aperitiefconcert Capella Nova en lichte lunch

 

Capella Nova is een vocaal en instrumentaal ensemble onder leiding van Prince-lid Marleen Reynders.

Het brengt renaissance- en vroegebarokmuziek. De klanken van klavecimbel en koor zullen de luister van vroegere tijden in het Arenbergkasteel tot leven wekken.

 

Concert 12.00 - lunch 13.00: groep kasteel Arenberg en gasthuisberg

Lunch 12.00 - Concert 13.00: groep Imec

             

14.00  Afsluiting door Gewestpresident Ruud Hendrickx

 

___________________________________________________________________________